divendres, 26 de maig del 2023

Els pares de Can Vila estàn preocupats pel futur de l’escola

 L’Associació TEAcords, volem fer difusió de les inquietuts dels pares i publiquem aquest escrit de Pilar Mateos, on els pares de l’escola volen ser tinguts en compte en les decisions que afectin el seu futur.



L’Escola Municipal d’Educació Especial Can Vila está situada al Barri de Lourdes a les afores del Municipi de Mollet del Vallès. És una de les dues escoles d’educació especial de titularitat municipal del Vallès Oriental i ofereix el seus serveis segons la sectorització de municipis establerta pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La titularitat del Centre correspon a l’Ajuntament de Mollet del Vallès gestionat per l’Institut Municipal de Servei al Discapacitat (IMSD). Al curs escolar 2022-2023 es troben escolaritzats al Centre 160 nens i joves d’edats compreses entre els 3 i els 21 anys i, amb ells, 160 famílies que dia a dia vivim amb la realitat de tenir un fill o filla amb discapacitat, anomeni’s autisme o pluridiscapacitat, a hores d’ara l’etiqueta és el que menys rellevància té.

Fa un any, al maig de 2022, perplexos i sense donar crèdit al que escoltàvem al darrer Consell Escolar, les famílies ens vam assabentar per primer cop, que dos edificis del Centre presentaven ruïna tècnica i que el seu tancament definitiu es faria coincidir amb la fi del període lectiu del curs 2021-2022, cosa que posava en greu perill la continuïtat dels nostres fills al Centre a l’inici del Curs Escolar 2022-2023.

Per si la motxilla personal que portem tots i cadascun de nosaltres no fos suficient, una vegada més les famílies vam haver d’ensenyar les urpes, posant-nos al capdavant d’una lluita creuada entre administracions sense empatia i amb un sentit comú el qual semblava brillar per la seva absència. Un cop més es deixava de banda els veritables protagonistes de la història, una vegada més es trepitjaven els drets i la dignitat de les persones amb discapacitat, sent innecessari i gratuït el dolor causat a les famílies.

L’Ajuntament de Mollet va posar en marxa nous mòduls, de forma subsidiària, perquè els nostres fills no es veiessin desplaçats ni disgregats per altres Col·legis del Municipi, tal com proposava el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, proposta que denotava el desconeixement total i absolut de la realitat dels nostres fills, i el que em sembla més greu, la manca de voluntat de tenir-ne coneixement.

Tot i que la posada en marxa dels mòduls tornava a les famílies una mica de tranquil·litat, en paraules del president de l’AFA, no teníem Res a celebrar!!, ja que els nostres fills, persones amb discapacitat, que mereixen el màxim respecte i dignitat, tornaven a barracons i tot seguia per fer. L’anhelat Edifici definitiu que cobreixi totes les necessitats del Centre Escolar, només arribarà un cop es resolgui el contenciós administratiu entre Ajuntament i Generalitat.

El futur del Projecte Educatiu del Centre encara s’ha de definir. Un any després, el Projecte Educatiu del Centre segueix en perill, amb la possibilitat encara avui no resolta ni descartada, que Can Vila quedi integrada a la Xarxa de Centres Públics de la Generalitat, cosa que desmuntaria per complet no només el Projecte Educatiu del Centre sinó la identitat de l’IMSD.

Des de l’AFA hem insistit que cal un debat plural i tranquil, per treballar el Model de gestió del Centre, un debat amb tots els grups polítics municipals i fins i tot supramunicipal, un debat del que les famílies volem formar part. En aquest sentit, en un primer moment ens van emplaçar a l’inici del curs escolar 2022-2023, posteriorment que millor després que els mòduls estiguessin ja en funcionament, amb això van passar les setmanes i va arribar el Nadal, i amb la mirada posada a les Municipals no vam tenir tampoc cabuda, i en aquesta tessitura, després de les eleccions hauran de formar-se els governs, sumat que estem a la recta final del curs, de manera que ens tornaran a emplaçar a l’inici del següent curs escolar i van passant els mesos sense que res passi.

Malauradament, la nostra classe política una vegada més ens menysprea perquè no som ciutadans de primera, perquè no quedem bé a les fotos, perquè parlar de discapacitat no suma i molesta, perquè no estan compromesos amb les famílies de Can Vila @mireiadionisio, perquè al futur que ens mereixem la discapacitat no hi té cabuda @martavilaret, perquè res canvia @nuriamuñoz, perquè no sumem al futur @marinaescribà, i a la resta ni els esmento perquè ni estan ni se’ls espera.

Els polítics haurien d’estar al servei dels ciutadans, de tots els ciutadans, o potser només representen els ciutadans de primera? Un cop més, he llegit els programes amb què cadascú es presenta a les Municipals, il·lusa pensant que algú portaria entre les seves propostes alguna destinada a la millora de la qualitat de vida dels nostres fills, un projecte de futur per a ells, un futur incert que està ple d’obstacles, però no, no ha estat així, veig en canvi com altres propostes tenen més tirada electoral (lleure, protectora d’animals, neteja, millora dels serveis, barris, teixit industrial).

Els nostres fills no voten, però darrere de cadascun, hi ha pares, germans, avis, familiars que defensarem els seus drets on calgui, així que feu-nos el favor de posar-se a treballar que per això els paguem i si no tenen idees per millorar la vida dels nostres fills perquè també ells siguin considerats ciutadans de primera, truquin als seus pares i veuran com els sobren. Prepareu Màquines, perquè s’acosten mobilitzacions!!

Pilar Mateos vicepresidenta de l’AFA de L’Escola Municipal d’Educació Especial Can Vila






dimecres, 24 de maig del 2023

TEAcords, impulsa un grup de lectura sobre autisme

 Des de l'Associació TEAcords, estem pensant en la possibilitat de crear un grup de lectura, obert a les persones interessades en el tema, amb la finalitat d'entendre què vol dir "vull un guia que em segueixi" -paraules escrites per Donna Williams, en el seu llibre "Ningú en cap lloc"- I, a partir d'aquí, plantejar-se la funció de l'acompanyament de subjectes amb autisme.